ŞANLIURFA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi(SEUP) Basın ve İş Dünyası Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı.

Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi(SEUP) Basın ve İş Dünyası Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı.

Türkiye´de geçici koruma altındaki Suriyelilerin, eğitim, sosyal ve ekonomik uyum alanlarında desteklenmesi amacıyla, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen "Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi"  basın ve iş dünyası bilgilendirme toplantısı Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü organizasyonunda 18 Kasım 2020 Çarşamba günü ilimizde gerçekleştirildi. Toplantıya Şanlıurfa Vali Yardımcısı Dr. Abdullah Abid ÖZTOPRAK, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanları Şennur ÇETİN ve Dr. Recep ALTIN, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Osman YALÇIN, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Abdulkerim YAVUZ, yerel yönetimlerin temsilcileri, projenin uygulandığı İlçe Milli Eğitim Müdürleri,  iş dünyası ile meslek kuruluşu temsilcileri katıldı.

İl Milli Eğitim Müdür Vekili Abdulkerim YAVUZ'un yaptığı açılış ve selamlama konuşması ile başlayan toplantıda YAVUZ şunları söyledi: Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı kapsamında Alman Kalkınma Bankası ile Bakanlığımız arasında imzalanan proje kapsamında ilimizde Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Direkli Ayhan Şahenk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mahmut İkbal Büyükkırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ayhan Şahenk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Karaköprü  GAP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi desteklenmektedir. Ekipman alımı ve akabinde kurulumu yapılan 53 atölye için, Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanında 11.310.995 TL, Bilgisayar Teknolojisi Alanında 1.099.712 TL, Çocuk Gelişimi Alanında 69.526 TL olmak üzere toplamda 12.480.233 TL harcanmıştır. Dağıtımı devam eden ekipmanlar için bugüne kadar Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı için 142.897 TL, Makine Teknolojisi Alanı için de 9.750.243 TL harcanmıştır. Atölyelerin tadilatı ve donanımın yenilenmesi, öğrencilerin eğitimlerine devamını sağlamak amacı ile destek paketlerinin sunulması ile sosyal uyum ve iletişim faaliyetleri olmak üzere üç ana faaliyet alanı bulunan proje kapsamında ilimizde Atölye Tadilatları için 2.437.438TL, Öğrenci Destek Paketleri için 191.747 TL, Sosyal Uyum Faaliyetleri için 50.412 TL olmak üzere toplamda 25.052.970 TL harcanmıştır.

 Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Şennur ÇETİN, projenin mesleki ve teknik eğitim yoluyla sosyal ve ekonomik uyum temelinden kurgulandığını söyledi ve konuşmasını şöyle sürdürdü: Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi'nin genel amacı, geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve Türk ev sahibi toplulukların sosyal ve ekonomik uyumunu, istihdam edilebilirliklerini ve yeterliliklerini iyileştirerek mesleki eğitime teşvik etmektir. Proje, Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı illerde genel durumun dengelenmesine katkıda bulunacak, yoksulluğun azalmasını ve sosyal hassasiyetin giderilmesini sağlayacaktır. Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP) kapsamında İstanbul, Bursa, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mersin, Adana, Hatay olmak üzere 8 pilot ilde 55 mesleki ve teknik lisemizde yaklaşık 1.150 atölyemiz baştan sona yenileniyor. Proje, bilişim, elektrik/elektronik, güzellik ve saç bakım hizmetleri, makine teknolojisi, metal teknolojisi, mobilya ve iç mekân tasarımı, motorlu araçlar teknolojisi, tekstil teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, moda tasarım teknolojileri, yiyecek içecek hizmetleri, çocuk gelişimi ve eğitimi, hasta ve yaşlı hizmetleri, endüstriyel otomasyon teknolojileri, inşaat teknolojisi, plastik teknolojisi, ayakkabı ve saraciye teknolojisi, gıda teknolojisi, radyo televizyon, tarım, yenilenebilir enerji, baskı teknolojisi, konaklama ve seyahat hizmetleri olmak üzere toplamda 22 meslek alanını kapsıyor.

Proje kapsamında 3 ana faaliyet yürütülüyor; Atölyelerin tadilatı ve donanımın yenilenmesi, Öğrencilerin eğitimlerine devamı sağlamak amacı ile destek paketlerinin sunulması ile Sosyal uyum ve iletişim faaliyetleri.

Diğer yandan proje kapsamındaki çalışmaların anlatılması, mesleki teknik eğitimin öneminin de vurgulanması için görünürlük ve farkındalık faaliyetleri sürdürülüyor. Öğrencilerimiz okul ortamında ortak sosyal faaliyetler gerçekleştirerek kaynaşıyor ve yeteneklerini geliştiriyorlar. Bunun yanında sosyal medya ve dijital platformlardaki öğrenim ve paylaşım imkânlarından yararlanıyorlar.

Okullarımızda öğrencilerimizin bir arada eğlenerek öğrendikleri ve iş birliği ile ortak çalışma becerilerini geliştirdikleri, spor, sanat, müzik, beceri ve işbirliği temelli sosyal uyum etkinlikleri yürütülüyor.

2021 yılı sonuna kadar sürmesi planlanan proje, bu tarihe kadar 10.000 öğrenciye destek sağlanmış olacak ve 22 meslek alanında 1150 atölye tadilat ve donanım olarak tamamen yenilenmiş olacak. Projeye ilişkin gelişmeler, seup.meb.gov.tr web sitemizden ve seuptr uzantılı sosyal medya hesaplarımız ile tüm bunlara ulaşım sağlayan SEUPTR Mobil Aplikasyonumuzdan takip edilebilir.

Konuşmaların ardından proje tanıtım sunumu gerçekleştirildi. Soru-cevap bölümünden sonra toplantı sona erdirildi.

18-11-202018-11-202018-11-202018-11-202018-11-2020

Ertuğrulgazi Mahallesi Osmangazi Caddesi No 14 Haliliye / Şanlıurfa - 0 (414) 280 63 00 / 0 (414) 280 63 23

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.