14. Uluslararası MEB Robot Yarışması "Göbeklitepe" Teması ve "Ahican Tarihin Sıfır Noktasında" Sloganıyla Başladı
Şanlıurfa'da 'Göbeklitepe' teması ve 'Ahican tarihin sıfır noktasında' sloganıyla 12 kategoride, Türkiye'nin yanı sıra 8 ülkeden finale kalan 5 bin 425 öğrenci ve öğretmenin 2 bin 453 robot projesi ile katıldığı 14'üncü Uluslararası MEB Robot Yarışması, GAP Arena Spor Salonu ve yerleşkesinde başladı.
Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Vakfı (TEKNOFEST), Türk İşbirliği Koordinasyonu Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve ACROME işbirliğinde düzenlenen yarışma, GAP Arena Spor Salonu'nda 16 Haziran'da sona erecek.
Yarışmanın açılış törenine; Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal, AK Parti İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu, Bilgi İşlem Genel Müdürü Özgür Türk, İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Kurt, mesleki ve teknik eğitim genel müdürlüğü daire başkanları, okul müdürleri ile Türkiye'nin birçok ilinden gelen yarışmacı ve konuklar katıldı.
Törenin açılışına video konferans yöntemiyle katılan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Samsun'daki programları nedeniyle yarışmaya katılmadığını ama gönlünün peygamberler şehri ve tarihin sıfır noktası Şanlıurfa'da olduğunu belirtti.
Yeni tip Kovid-19 salgını nedeniyle iki yıldır yarışmayı düzenleyemediklerini aktaran Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, geniş katılımlı bir şekilde 14. Uluslararası MEB Robot Yarışması'nı düzenlemekten mutluluk duyduklarını ifade etti.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bir ülkenin en önemli kaynağının beşeri sermayesi olduğunu belirterek, "Ülkelerin en değerli sermayesi olan beşeri sermayesine şekil vererek bu ülkenin müreffeh seviyeye ulaşmada kullandığı en önemli enstrüman milli eğitimdir. Bu anlamda çocukların eğitime erişebilirliğini artırmak için bütün arkadaşlarımızla gece gündüz demeden çalışıyoruz." dedi.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 14. Uluslararası MEB Robot Yarışması'nı çok önemsediğini vurgulayarak, etkinliğe katkı sunanlara teşekkür etti.
Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan da yapay zeka ve robotik kodlama kavramlarının daha fazla duymaya başlandığını belirterek, bu alanda öne çıkan ülkelerin dünyada söz sahibi olacağını ifade etti.
Türkiye'nin bir çok alanda daha etkin olduğunu ve değişen dünyanın öncüsü olduğunu aktaran Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, "Hızla değişen dünyaya ayak uydurmak ve değişen teknolojinin nimetlerinden faydalanarak ülkemizin geleceği için nitelikli insan yetiştirmenin artık sıradan yöntem ve stratejilerle olamayacağını biliyoruz, onun için bu organizasyonlar yapılıyor. Gençlerimizi her türlü imkanla bir araya getirmeye çaba gösteriyoruz." dedi.
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal ise tüm katılımcılara başarılar dileyerek, "Bu yarışmanın kazananı olacak ama kaybedeni hiç olmayacak. Çünkü siz buradan tecrübelerinizi, bilgilerinizi aktararak gideceksiniz. O nedenle ben şimdiden kazananı ve kazanmayanı, hepinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül de yarışmanın, tarihin sıfır noktası olan Şanlıurfa'da yapılmasının çok anlamlı olduğunu belirterek, tüm katılımcılara başarılar diledi.
TEKNOFEST Genel Sekreteri ve T3 Vakfı Genel Müdürü Ömer Kökçam ise 2019 yılı itibariyle MEB Robot yarışmasını TEKNOFEST'teki yarışmalardan biri olarak değerlendirmeye aldıklarını ve en kapsamlı yarışmalardan biri olduğunu söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener de yaptığı konuşmasında gençlerin imkan bulduklarında ve desteklendiklerinde başarılı çalışmalar gerçekleştirdiklerini aktararak, yeniliklere açık, özgüven sahibi, yeni bir perspektifte geleceğe bakan gençliğe sahip oldukları için gururlu olduğunu söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından yapılan kura çekimi sonrası 4 gün sürecek olan yarışmalar başladı.