EBA 2. Kısa Film Yarışmasına Şanlıurfa Damgası
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce bu yıl ikincisi düzenlenen EBA Kısa Film Yarışması ödül töreni gerçekleştirildi.Ankara’da bir otelde düzenlenen “İnsan ve Mekân” konulu EBA Kısa Film Yarışması ödül töreninde konuşan Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, “Milli Eğitim Bakanlığı ailesi olarak bizler eğitim seferberliğimizde çocuklarımızı ve öğretmenlerimizi çeşitli vesilelerle kültür ve sanat etkinliklerinde buluşturmayı; bu etkinliklerde onlara ev sahipliği yapmayı vazgeçilmezlerimiz arasında görmekte ve çok önemsemekteyiz.” dedi.
Sorgulayan, merak eden, analitik düşünebilen nesiller
Günümüzde eğitimin ‘okul’ ve ‘derslik’ olgularıyla sınırlandırılamayacak kadar geniş ve çok bileşenli bir kavram haline geldiğini ifade eden Erdem, “Elbette ki bilim, bilimsel düşünce, eğitimin temeli ve vazgeçilmezidir. Temelinde bilimin yeşertildiği bir eğitim sisteminin nihai hedefi; soran, sorgulayan, merak eden, analitik düşünebilen, çözüm odaklı nesiller yetiştirmektir. Bakanlığımızın böyle bir eğitim sisteminin inşası için verdiği çaba, ayırdığı zaman ve enerji hiç şüphesiz takdire şayandır.” diye konuştu.
Sanat; her çağda insanı insan kılan, ona ‘hissiyat’ katan, paylaşım kültürünü çoğaltan, insanda ‘empati’ kavramını geliştiren bir gerçekliktir. Yani sanat, insanın manevi dünyasını zengin kılan bir araçtır. Sanat eğitimi bu yüzden şarttır. Seven, anlayan, hoş gören, önemseyen, duyumsayan, konuşan iletişim kuran bireyler yetiştirmek, eğitim ordumuzun başlıca sorumluluğu ve her birimizin vatandaşlık görevidir. Omuzlarımıza aldığımız yük ağır ama ağırlığınca kutsaldır.”
YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal Tırnakçı da yaptığı konuşmada, teknolojiyi öğrencilerle buluşturmayı amaç edindiklerini ifade ederek, “Bunun için ülkemizin son 10 yılda yaptığı önemli projelerden biri olan FATİH projesiyle teknolojiyi öğrencilerimizle buluşturduk. Bu konuda dünyanın birçok ülkesinden hem öndeyiz hem öncüyüz. Büyük bir bilgi birikimi, büyük bir teknolojik alt yapı oluşturduk ve bunu ihraç edebilecek güce de geldik. Bu amaçla teknolojiyi edebiyatın diliyle buluşturup sanatın gücüyle bir araya getirerek filmler oluşturmak istedik. Bu üretilen filmleri de ödüllendirdik.” dedi.
Konuşmaların ardından yarışmaya katılanlara ödülleri dağıtıldı.
Öğretmen kategorisinde başarı ödülleri; Heny filmiyle Şanlıurfa Gazi Anadolu Lisesi’nden Mehmet Nişancı’ya verildi.
Heny ; Senaryosu Süleyman Çobanın ait, yönetmenliğini Şanlıurfa Gazi Anadolu Lisesinde görev yapan Öğretmen Mehmet Nişancı’nı i yaptığı HENY adlı kısa filimde görüntü yönetmenliğini Mehmet Sami Efbaygün oyuncular Cemil Hammoud, Şaner Karadağ ve İsmail Fidanoğlu’nun oynadığı filim Suriyeli mültecileri konu alıyor.
Suriye’de çıkan savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek mülteci durumuna düşmelerini konu alan filimde Suriyeli mültecilerin savaş nedeniyle Metruk bölgelerde, Mülteci Kamplarında ve mülteci olarak gittikleri şehirlerde hayata tutunmayı anlatan filim jüri tarafından Türkiye Başarı ödülüne layık görüldü.
Konu ile ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Müdürümüz Metin İLCİ ; Suriyeli mültecilerin dramanı anlatarak farkındalık yaratan öğretmenlerimizi tebrik ediyorum, ensar muhacir olayının farkında olan öğretmenlerimizin bu duyarlılığı Suriyele savaş mağdurlarına bakış açımızıda yansıtıyor. Umarım Suriyede 2011 den bu yana devam eden bu savaş son bulur Suriye´li kardeşlerimizde bir an önce ülkelerine sağ salim dönerler dedi.