Gelin Hep Birlikte Eğitimde Çok Daha İyi İşler Yapalım
"2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Okul Yöneticileri Toplantısı" Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak başkanlığında gerçekleştirildi."2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Okul Yöneticileri Toplantısı" Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak başkanlığında gerçekleştirildi.
Karaköprü Onikiler Öğretmenevinde düzenlenen toplantı üç oturum şeklinde yapıldı. Vali Şıldak'ın başkanlık ettiği toplantılara; Vali Yardımcısı Ahmet Fatih Sungur, Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, il milli eğitim müdür yardımcıları, şube müdürleri ve her kademeden okul idarecileri katıldı.
İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu toplantının açılış konuşmasında Şanlıurfa gibi yoğun gündemin ve meselelerin olduğu bir ilde eğitimi önceleyerek, bizleri önemseyerek bir gününü eğitime ve eğitimcilere ayıran Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak'a teşekkür ederek, eğitim öğretime yönelik mevzuat ve yönergelerde yapılan değişiklikleri anlatması ile başlayan toplantılar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Koordinatörü Mahmut Cengiz tarafından kısa süre içerisinde hayata geçirilmesi planlanan "Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi" (BİGEP) sunumuyla devam etti.
"BİR SEFERBERLİK HAVASINDA ÇALIŞMALIYIZ"
Toplantıda konuşan Vali Şıldak, eğitimin birinci öncelikleri olduğunu hatırlatarak, "Eksiklerimizi tespit ettik ve doğru kararlar almaya çalışıyoruz. Şu anda Millî Eğitim Bakanlığımızın desteğiyle 90 okulumuzun yapımı başlamış durumda. Yıl sonuna kadar bir o kadar ihale edeceğimiz okulumuz var. Böylelikle 160-170 civarında okulumuzu bir, bir buçuk yıl içerisinde tamamlayarak eğitimin hizmetine sunmuş olacağız. Yeni bir planlamayla da 2024-2026 yılları arasındaki üç yıllık periyotta yapılmasını önereceğimiz okullarımızı tespit ettik. Bu okullarımızın sayısı da iki yüze yakın. Bunları da yaparsak Şanlıurfa'daki okul ihtiyacının büyük ölçüde çözüme kavuşturulmuş olacağını söyleyebiliyoruz" dedi.
Öğretmen açığı konusuna da değinen Vali Şıldak, bakanlıkla yaptıkları görüşmeler doğrultusunda birkaç yıl içerisinde açığın kapatılabileceğini kaydetti. Şanlıurfa'da okullaşma oranının düşük olduğu okul öncesi eğitimin de temel eğitim kadar önemli olduğunu vurgulayan Vali Şıldak, "Okul öncesi eğitimde yüzde 70'lerdeki okullaşma oranımızın hızla yükseltilip yüzde 90'ların üzerine taşınması için Türkiye Yüzyılında, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutladığımız böylesine tarihi bir anda Şanlıurfa'da eğitim alanında adeta bir seferberlik havasında çalışmamız lazım. Bununla ilgili planlamalarımızı da yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmasında mevsimlik tarım işçiliği nedeniyle okuldan uzak kalan çocuklara da değinen Vali Şıldak, devamsızlık sorununun önüne geçecek adımları atmak için planlama yaptıklarını dile getirdi.
"ŞANLIURFA'YA BU ELBİSE ARTIK DAR GELİYOR"
"Gelin hep birlikte Şanlıurfa'da eğitim alanında çok daha iyi işler yapalım" çağrısıyla konuşmasını sürdüren Vali Şıldak, "Eğitim önemli dedik, o zaman eğitimciler de önemli. Çünkü sizler insan sermayesinin geliştirilmesi, toplumun şekillendirilmesi ve insanın geliştirilerek donanımlı hale getirilmesi konusunda asıl güç sizde. Eğitimde insan unsuruna odaklanmak istiyoruz. Eğitim, her toplum için kilit öneme sahip ama Şanlıurfa için daha önemli. Çünkü Şanlıurfa'nın bir dönüşüme ihtiyacı var. Her alanda değişmeye, kabuğunu kırmaya, sahip olduğu potansiyele yakışır bir gelişime ihtiyacı var. Sahip olduğumuz potansiyel bakımından çok güçlüyüz fakat bu güçle uyumlu bir gelişme gösterememişiz. Şanlıurfa'ya bu elbise artık dar geliyor. Büyük düşüneceğiz, daha derin ufuk çizgisine odaklanacağız ve hep birlikte eğitim alanında çıtayı yükselteceğiz" dedi.
"ELİNİZDEN GELENİN FAZLASINI YAPIN"
Göreve başladığı ilk günlerden itibaren okulları belirli aralıklara ziyaret eden Vali Şıldak, bundan böyle de habersiz olarak okul ziyaretlerine devam edeceğini söyledi. Ziyaretleri sırasında okulları temiz ve bakımlı görmek istediği kaydeden Vali Şıldak, "Okullarımızda kayıtsız kalınan hiçbir husus görmek istemiyoruz. Okullarımızda okul yöneticileri tarafından motive edilmiş eğitim kadroları görmek istiyoruz. Bu motivasyonu oluşturacak olan da siz okul yöneticilerimizsiniz. Görevlerinizi yaparken de empati kurmayı ihmal etmeyin, çünkü bu size otokontrol şansı verecektir. Okulunuzdaki her çocuğu kendi çocuğunuz gibi kabul edin, bu duyguyu öğrencilerinize de geçirin. Bu çocuklar için elinizden geleni değil, elinizden gelenin fazlasını yapın. Şanlıurfa'da buna ihtiyaç var." cümlelerini kullandı.
"ÇOCUKLARIMIZIN VATAN SEVGİSİYLE YETİŞMESİNİ İSTİYORUZ"
Devam eden konuşmasında, öğrencilerin geleceğe hazırlanırken sahip olmaları gereken değerlerin de çok önemli olduğuna vurgu yapan Vali Şıldak, "İlkokulu bitiren bir çocuğun vatan ve ülke sevgisi, milletimizin birlik ve beraberliği, devletimizin gücü, milletimize ve devletimize olan sadakat noktasında iyi yetiştirilmiş olarak ortaokula kavuşturulmalarını arzu ediyoruz. Ülkemiz tarih boyunca çok sayıda ihanetlere sahne oldu. En son 2016'da yaşadık. Her çocuğumuzun; zihninin, kalbinin, gönlünün Türkiye sevdasıyla dolu olarak yetiştirilmesini istiyoruz. İlkokul sadece okuma yazmanın öğretildiği değil, milli kültür, adalet, milletine bağlılık, çalışkanlık ve dürüstlük gibi hasletlerin de verildiği yerlerdir. Sizlerden beklentimizin en önemli bölümü budur" dedi.
"TOPLUMUN HER KESİMİNDEN DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR"
Düzenlenen toplantıda okul güvenliğine de değinen Vali Şıldak, "Çocuklarımızın etkilendiği olumsuzluklar günümüzde bir hayli fazla. Sosyal medya, internet, hızlı iletişim, kalabalık nüfus, şehir hayatı, bağımlılık gibi çok çeldirici unsur var. Bu yüzden çocuklarımıza iyi sahip çıkmalıyız. Hem okul idarecisi hem de toplumda yaşayan bir vatandaş olarak Şanlıurfa'da başlattığımız uyuşturucuyla mücadele kampanyasına sizlerden de destek bekliyoruz. Devlet olarak çok güçlü bir mücadelemiz var. Hem toplumda baskı kuran çeşitli çetelere yönelik hem de uyuşturucuya karşı amansız bir mücadele içerisindeyiz. Son üç ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre yakaladığımız uyuşturucu miktarı tam altı kart arttı. Bunun en az seviyeye indirilebilmesi için toplumun her kesiminden desteğe ihtiyacımız var. Okul dışında da alana hâkim olmanız ve çevrede ne olup bitiyor bilmeniz gerekir. Okulun hemen yanında bir işyerinde uygunsuz bir durum varsa bu konuda da sizden destek isteriz. Bunların ihbar edilmesi lazım. Bunun için de Bakanlığımızın hayata geçirdiği "UYUMA" uygulaması çok iyi bir uygulama. Bu uygulamadan yapılan ihbarlarda kişisel bilgiler de kesinlikle görünmüyor. İnsanlarımızı zehirleyen torbacı denen asalakların nefesinin kesilebilmesi için, Şanlıurfa'da bunların soyunun kurutulabilmesi için sizin desteğinize ihtiyaç var" ifadelerine yer verdi.
"FARK OLUŞTURMAK İÇİN GÜÇLÜ BİR POTANSİYEL VAR"
Toplantının ilerleyen bölümlerinde özel eğitim konusunda beklentilerini de okul idarecilerine ileten Vali Şıldak, "Birçok müstakil özel eğitim kurumu var. Özel eğitim okullarımız, uygulama okullarımız mevcut ancak sizlerin okullarında da özel eğitim sınıflarımız ya da kaynaştırma öğrencilerimiz bulunuyor. Bunlara daha fazla ilgi çok önemli. Bu çocuklarımızın ve ailelerinin hoş tutulması konusunda sizlerden istirhamda bulunuyoruz" dedi.
Son olarak, Millî Eğitim Bakanlığının önlük uygulamasını desteklediğini de sözlerine ekleyen Vali Şıldak, okullarımızda öğretmenlerimizin saygın bir kıyafetle öğrencisinin karşısında olmasını çok önemsiyorum. Kurumsal bir otoriteyle, iyi bir takım lideri olarak başarıyı hedefleyen, iyi niyetli ve samimi çalışmalarla bu kadronun Şanlıurfa'da fark oluşturmak için güçlü bir potansiyeli olduğuna ben kalben inanıyorum" ifadeleriyle konuşmasını noktaladı.