ŞANLIURFA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDEKİ ÖĞRETMEN HAREKETLİLİĞİNİN İNCELENMESİ PROJESİNİN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI ŞANLIURFA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDEKİ ÖĞRETMEN HAREKETLİLİĞİNİN İNCELENMESİ PROJESİNİN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI ŞANLIURFA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen “Güneydoğu Bölgesindeki Öğretmen Hareketliliğinin İncelenmesi Projesi”nin değerlendirme toplantısı Nevali Otel’de yapıldı.

Toplantı,Talim ve Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Şirin, Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Eğitim Daire Başkanı Cevdet Vural, Veri Hazırlama Politikaları Daire Başkanı ŞerafettinCankurt, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Erdal Şekeroğlu ve Mustafa Fehmi Satıcı, İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Yardımcıları, İl ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, GAP Bölgesindeki diğer illerin İl Müdürlükleri, okul idarecileri ve çok sayıda katılımcı ile gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan şunları söyledi: “Tarihin sıfır noktası, Peygamberler şehri Şanlıurfa’ya hoş geldiniz. Çok önemli gördüğümüz daha önce de açılışını yine Şanlıurfa’da yapmış olduğumuz projenin kapanış toplantısında yine Şanlıurfa’dayız. Toplantının burada yapılmasından dolayı bütün arkadaşlarım adına, Şanlıurfa eğitim camiası adına özellikle İnsan Kaynakları Genel Müdürümüze ve Bakanlık teşkilatımıza teşekkür ediyorum. Bu çalışmanın camiamıza, bölgemize hayırlı olmasını diyorum. Projede emeği geçen herkese başta İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu Beye, Daire Başkanlarımıza, ekibine ve çalışmaya iştirak eden bütün illerimize, değerli arkadaşlarımıza, özellikle çalışmanın asıl paydaşı olan finansmanını sağlayan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanımız Sadrettin Bey’e teşekkür ediyorum.”

Açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Talim ve Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Şirin birkaç başlıkla projeyi ve bugünkü toplantıyı neden gerçekleştirdiklerini açıklayarak şunları söyledi: “Biliyorsunuz ki kalkınma planları kamu kurumları için bir zorunluluk, özel sektör için ise bir rehber, yol gösterici niteliği taşıyan resmi bir belgedir. 2014-15 arası strateji planı eğitim ve öğretime erişmeye odaklanmış ve onu merkeze almıştı,  2015-19 arasındaki son stratejik belge ise hem önceki meseleyi ele aldı hem de buna ek olarak eğitim ve öğretimde kalitenin arttırılması ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesine odaklandı.. Son stratejik planda hedeflenen, bölgeler arası öğretmen dağılımının ülke genelinde dengeli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için ortalama görev süresinin düşüklüğü bölgelere yönelik özendirici tedbirler geliştirilecektir. Bu hususla ilgili 2017 yılında resmi gazetede ilan edilen öğretmen strateji belgesinde hedeflenen temel amaç, yüksek nitelikli, iyi yetişmiş ve mesleğe uygun bireylerin öğretmen olarak istihdamını sağlamak yani hizmet öncesinde bu arkadaşlarımızın sıkı, güzel bir eğitimden geçmesi ve aralarından seçilen arkadaşlarımızın öğretmen olarak göreve başlamasıdır. Değişim rüzgarı her mesleği etkilediği gibi öğretmenlik mesleğini de etkiledi. Bu rüzgara uyum sağlamak için Bakanlık olarak öğretmeni merkeze alacak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyerek projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise yaptığı konuşmada başkanlığımızın neden bu işin içinde olduğunu anlatmaya çalışacağım diyerek sözlerine başladı ve  şöyle devam etti: “Dün Diyarbakır’da 11. Kalkınma Planı ön çalışmaları çerçevesinde üst düzey bir çalışmaya katıldım. Burada Türkiye geneline uygulanmış, ülkenin önceliklerini belirlemek amacıyla uygulanmış bir anketten bahsedildi. 1. sırada her sene olduğu gibi eğitim çıktı. Biz GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı olarak kalkınmayı sağlayacak temel faktörün eğitim olduğunu görüyor ve buna inanıyoruz. Bu açıdan altyapı konusunda eğitime hep katkı sağlamaya çalışıyoruz. 2019-23 yıllarını kapsayan son dönem eylem planımızda Kurumsal Kapasiteyi merkeze alarak öğretmenlerin görev sürelerini uzatmak, yaşam boyu eğitim, mesleki eğitim, hizmet içi eğitim gibi konuları tüm açılardan değerlendirdik.”

Konuşmaların ardından Doç. Dr. Emre Erdoğan tarafından yapılan sunumda öğretmenler ile ilgili araştırmalar ele alınarak; öğretmenlerin görev yaptıkları şehirlerde daha uzun süre görev yapmalarını sağlayacak noktalara değinildi.

Birlikte yenen yemek sonrası toplantının 2. Oturumunda Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Şirin, Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan ve Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Doç. Dr. Mehmet Emin Usta projenin işleyişi ile ilgili yaklaşık 15’er dakikalık sunum gerçekleştirdiler.

26-04-201826-04-201826-04-201826-04-201826-04-201826-04-201826-04-201826-04-201826-04-2018

 

Ertuğrulgazi Mahallesi Osmangazi Caddesi No 14 Haliliye / Şanlıurfa - 0 (414) 280 63 00 / 0 (414) 280 63 23

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.