ŞANLIURFA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Her Göl Balıklıdır; Ama Balıklıgöl Farklıdır

Her Göl Balıklıdır; Ama Balıklıgöl Farklıdır

                                                                                                                 Her Göl Balıklıdır; Ama Balıklıgöl Farklıdır

Şehrin alnında duran güneşe rağmen yazları serin ve kalabalık, kışları sakin ve buğulu.

Sureti betondan müteşekkil kentin apartman dairelerinde, bedeniyle pansiyoner bir işçi hayatına dönüşenlerin, ruhunun aksini berrak bir suda gördüğü bir mana denizinin numunesidir Balıklıgöl.

Akşamı, melale meyyal bir ruh hali verirken, gündüzü ekmek telaşına düşen muhittekilerin mecburi istikametidir, Yakubiye'den Haşimiye'ye. 

Tarihin, takvimlerin ömür yetiremediği binlerce yıllık varlığıyla asilere karşı bir yangını söndürmeye koşturan, ilahi bir mesajla "serin ve selamet" içre yatağında kıvranan bir göl.

Arkeologlara göre tarihi önemi fazlasıyla haiz bir beşik,  teologlara göre putları kıran İbrahim Peygamber'le başlayan inancın yeryüzüne yayıldığı bir eşik, aşıklara göre romantik, her karesinde hatıralar bulunan siyah beyaz bir film şeridi gibi nostaljik... Her bakanın kendinden bir anlam bulduğu insanlığın ortak penceresi.

Nar ile nur arasında, mancınık ile su arasında, hak ile batıl arasında, yangına su taşıyan karınca ile tarafsız kalanlar arasında günümüze kadar gelen apaçık bir beyyine.

Dileklerin suya okunduğu, suyun ruha dokunduğu, hayatın didiklediği insanoğlunun mihnet ve kasvetten kurtulup kalbine huzur dokuduğu bir plato.

Ayn-Zeliha'nın aşkı, kendi havzasında sularda titreyen bir parıltıdır hala yanı başında İbrahim'e olan inançla, Balıklıgöl ile karşılıklı.

Abid güvercinler gölgesine sığındığı minarelerin gözlerinden kanatlanırken, balıklar dileklerin okunduğu yemlerle kıvrılırken sularda, ikindi zikirlerinin sesi gelir, Halil-ür Rahman'da.

Rızvaniye Camii'nin penceresinden bakılınca, gökyüzünden yeryüzünü seyre dalmış bir hava verirken, sıcak ve kurak Urfa'nın kalbinde bir vaha gibi görünür insana.

Tepesinde duran mancınıklara inat emrolunduğu hal üzre misafirlerine serinlik bağışlayan çevresiyle Balıklıgöl, şehre girenin ilk görmek istediği ve şehirden ayrılanın son kere daha görmek istediği, bir huzur birikim yeri olarak duruyor şehrin kalbinde.

Şehir, sakinlerinin en çok toplandığı yerle bağını güçlendirir ve varlığını ayakta tutar. Balıklıgöl misafirler için gezilecek en önemli yerdir; fakat yerli kültürlerin bir arada yaşadığı ve varlığını güçlendirerek sürdürdüğü bir kültür mozaiği sahnesidir.

Ne yeryüzünün en büyük gölü Hazar, ne de yeryüzünün en derin gölü Baykal. İnsanlık tarihinin, medeniyetlerin, dünyanın ilk üniversitesinin yanı başında yükseldiği, şanı Hazar'dan büyük, manası Baykal'dan daha derin, dünyanın en küçük su havzasıdır, Balıklıgöl.

Mutlak bir uğrak yeridir Balıklıgöl, öylesine çıkılan ağır adım yürüyüşlerde, farkında olmadan kendinizi bulduğunuz bir iç mekân arayışının tezahürü olarak karşınıza dikilir.

İnancın, mitin, kutsalın, teklif ve mükellefiyetin bir temsiliyeti olarak maziden atiye uzanan bir su çağıltısı, tarihin boynunda asılı kutsal bir takı olarak, sularında parıldayan bir teslimiyetin kıssasıdır Balıklıgöl. 

Urfa bir şiir olsa şayet,  Balıklıgöl bu şiirin zengin kafiyesi olurdu.

Urfa bir türkü olsa şayet, Balıklıgöl bu türküde herkesin dilindeki nakarat olurdu.

Ve Urfa bir Halil İbrahim Sofrası'dır, Balıklıgöl bu sofrada ekmek ve su kadar azizdir.

Dokunulmazlığı olan balıklarıyla göl, benzeri olmayan gölüyle balık.

Urfa'nın kalbine "serin ve selamet bir bahçe" olarak hediye etmiştir, Halık.

                                                                                                                       

                                                                                                                         Halil YAKUT

                                                                                                          Emine Göncü Anadolu Lisesi 

                                                                                                   Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni

 

 

Ertuğrulgazi Mahallesi Osmangazi Caddesi No 14 Haliliye / Şanlıurfa - 0 (414) 280 63 00 / 0 (414) 280 63 23

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.