KRİZ ZAMANLARINDA HERKES İÇİN EĞİTİM I&II PROJELERİ YEREL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ŞANLIURFADA DÜZENLENDİ
Avrupa Birliği mali desteği ve Alman Kalkınma Bankası (KFW) aracılığıyla İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I&II Projeleri Yerel Bilgilendirme Toplantısı ilimizde yapıldı
Toplantı Şanlıurfa Vali Yardımcısı Bahadır GÜNEŞ, Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Daire Başkanı Fatih Mehmet ORUÇ, İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin TURAN, Alman Kalkınma Bankası Proje Yöneticisi Jülide OĞUZ, AB Türkiye Delegasyonu Mülteciler İçin Mali Yardım Programı - Program Yöneticisi İlhan GÜLTEKİN, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, çok sayıda yerel idareci ve Proje Uygulama Biriminin katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin TURAN konuşmasında Şanlıurfa’nın en fazla Suriyeli nüfusu ve okul çağında en çok öğrencinin eğitim gördüğü il olduğuna dikkat çekerek, devamında şunları söyledi.’’152 Bin okul çağında Suriyeli öğrencimiz var ve bu sayı katlanarak artmaktadır. Biz insanı yük olarak görmüyoruz. İnsan bizim için değerdir. Ama bu değerin eğitilmesi okullaştırılması lazım. Bu çocukların bir kısmı okullaştırılmış durumda tamamını okullaştırabilmemiz için 2000 dersliğe ihtiyacımız var. 2017 yılında göreve geldiğimizde yaptığımız ankette Suriyeli misafirlerimizin ‘’biz buradan memnunuz, Urfa’da kalmak istiyoruz’’ şeklinde beyanları var. Bizim bu aşamada yapmamız gereken Suriyeli misafirlerimizin ve çocuklarının iyi bir eğitim almalarını sağlamak, bizim çocuklarımızla aynı ortamda aynı imkanlardan faydalanmalarını sağlamaktır. Bakanlığımızın talimatıyla inşallah geçici eğitim merkezlerinin tamamını kapatıp Suriyeli öğrencilerimizi E-Okula kaydedip, bizim okullarımızda öğrencilerimizle aynı ortamda eğitim almalarını sağlayacağız. Şanlıurfa’da gerek eğitim anlamında ve gerekse diğer hizmetler anlamında bu güne kadar sorun yaşanmadan gelinmesinde Şanlıurfa’nın peygamber şehri olması ve Halil İbrahim sofrasının burada kurulmuş olmasından kaynaklandığına inanıyorum, Bu güne kadar Şanlıurfa’da Suriyeli misafirlerimize evimizi, aşımızı, okulumuzu her şeyimizi paylaştık, paylaşmaya da devam edeceğiz.’’
Kürsüdeki yerini alan Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Daire Başkanı Fatih Mehmet ORUÇ konuşmasına en fazla öğrenci nüfusunun Şanlıurfa ilimizde olduğunu vurgulayarak başladı. Sözlerine devam eden ORUÇ “Bizim eğitim altyapısının geliştirilmesi anlamında yaptığımız çalışmaların hepsi, sizin yaptığınız çalışmaların kalitesini artırmak, sizin yükünüzü hafifletmek ve eğitimin daha üst standartlarda hem kendi çocuklarımıza hem Suriyeli çocuklarımıza eğitim hizmetlerinin sağlanması için yaptığımız çalışmalar” dedi.
ORUÇ sözlerini “Bizim yaptığımız aslında işin temeli ama küçük bir kısmı, özverili olan kısmı sizin içinde yer aldığınız kısım. Ben projenin bu yönüyle hem çocukların güvenli geleceğe ulaştırılması anlamında vermiş olduğu katkılardan dolayı, bu tarafın daha önemli olduğunu düşünüyorum” diyerek noktaladı.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Alman Kalkınma Bankası Proje Yöneticisi Jülide OĞUZ sözlerine “Türkiye ülkede yaşayan tüm mülteci çocukları okullaştıracağını hedeflediğini belirtti. Avrupa Birliği de Türkiye´nin bu hedefini destekleyeceğini taahhüt etti” diyerek başladı.
OĞUZ ; “ Kriz Zamanlarında Herkes için Eğitim I ve II Projeleri için 325 milyon avro tutarında bir hibe sağladı. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan bu projemiz kapsamında yaklaşık 160 okul inşa edilecek ve 100 bin civarında öğrenci için de kaliteli bir eğitim öğretim ortamı sağlanacak” dedi. Şanlıurfa’nın bu projeden en büyük payı alacak illerden biri olduğunu söyleyen OĞUZ ; “Diliyoruz ki eğitim altyapısını güçlendirecek olan bu projemiz hem Türk hem de Suriyeli çocukların ve gençlerin başarılı bireyler olmalarına ve onlara güzel bir gelecek hazırlamaya katkıda bulunur” diyerek sözlerini sonlandırdı.
“Eğitim ise Türkiye´nin Suriyeli ve diğer mültecilere sunduğu en kıymetli hizmet”
AB Türkiye Delegasyonu Mülteciler İçin Mali Yardım Programı - Program Yöneticisi İlhan GÜLTEKİN konuşmasına Avrupa Birliği yardımıyla neden bu programların yapıldığını anlatarak başlayan GÜLTEKİN; “Türkiye’de 3,5 milyonun üzerinde Suriyeli sığınmacı var şu anda. Bu sığınmacıları burada misafir eden Türkiye Cumhuriyeti’nin değerli çabaları, emekleri ve özverisi var. Öncelikle buna destek olmak, başka bir ülkeye gelmiş sığınmacıların ihtiyaçları var, bu ihtiyaçları karşılamak. Üçüncüsü de sığınmacıların, geldiği yerleşkedeki nüfusu artırmasıyla birlikte yereldeki toplumun ihtiyaçları da arttı, bu ihtiyaçlara destek vermek” dedi.
Etkinlik sunumlar, soru - cevap ve hatıra fotoğrafının çektirilmesiyle son buldu.