MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ AİLE ÇOCUKLARININ EĞİTİME KAZANDIRILMASI ÇALIŞTAYI
Mevsimlik tarım işçisi aile çocuklarının eğitime kazandırılması çalıştayının Şanlıurfa oturumu GAPTAEM´ de gerçekleştirildi.
Toplantı; Mevsimlik Tarım İşçilerini Araştırma Komisyon Başkanı Mahmut KAÇAR ve Mehmet Ali CEVHERİ, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan ERDEM, Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem GENÇOĞLU, Eğitim Politikaları Daire Başkanı Fatih BAŞAK, İl Milli Eğitim Müdürümüz Metin İLCİ, Şanlıurfa ve Bölge İl Milli Eğitim Müdürlükleri yöneticileri, belirlenen okul yöneticileri, STK ve mevsimlik tarım işçisi aile temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Toplantı İl Milli Eğitim Müdürü Metin İLCİ´ nin açılış konuşmalarıyla başladı. Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem GENÇOĞLU´nun genelgeyi sunumu ve Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Orhan ERDEM Bey´in konuşmalarıyla devam etti.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan ERDEM yaptığı konuşmada; "Değerli Katılımcılar, ülkemizin sosyo-ekonomik yapısı ve coğrafi şartları gereği birçok vatandaşımız yılın belirli dönemlerinde ikamet ettikleri yerleşim birimlerinden mevsimlik gezici tarım işçisi olarak yurdun farklı bölgelerine göç etmektedirler. Eğitim ve öğretim dönemi içine rastlayan bu zorunlu göçler neticesinde öğrenim çağındaki birçok vatandaşımızın eğitim ortamından uzaklaşmaları söz konusu olmaktadır. Bu uzaklaşma öğrenciler ve öğretmenler açısından önemli sorunlara yol açmaktadır. Uzun süre okul ortamından uzaklaşan öğrenciler okula uyum konusunda sıkıntı yaşamakta, başarı düzeyleri olumsuz etkilenmektedir. Bu durum sadece okul başarısını etkilemekle kalmayıp bu çocukların içinde bulundukları kısır döngüyü kırmalarını da engellemektedir. Bilindiği üzere her vatandaşın eğitim hakkından faydalanması Anayasal bir zorunluluktur. Bu kapsamda 64. Hükümet 2016 eylem planının 3 aylık icraatlar ve reformlar bölümünde bu konuya da yer vermiştir. Mevsimlik tarım işçisi aileler ve bu ailelerin çocuklarının eğitimleri konusunda gerek Bakanlığımız gerekse ilgili diğer tüm kurumlar çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Daha önce konuyla ilgili olarak Ankara´da yapmış olduğumuz çalıştaya en çok göç veren ve göç alan İllerden temsilciler davet edilmiş, elde edilen sonuçlar doğrultusunda 2010/6 sayılı genelge güncellenmiştir. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü koordinesinde başlatılan çalışmalar kapsamında bu öğrencilere yönelik istatistikî veriler toplanmış ve 31,263 mevsimlik işçi aile çocuğunun 23502´sinin Şanlıurfa´da bulunduğu görülmüştür. Sayın Bakanomız Nabi AVCI´nın talimatları doğrultusunda bugün burada en çok göç veren illerin temsilcileri ile beraber mevsimlik işçi ailelerinin çocuklarının eğitim sorunlarını yerinde görmek, onları dinlemek ve çözüm önerileri üretmek amacıyla bulunmaktayız. Katkı ve katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum." dedi.
Toplantıya genelge taslağının sunumuyla devam edildi. Ardından katılımcıların taslak metne dair düşüncelerini paylaşmalarıyla son verildi.