ŞANLIURFA BİLİM ŞENLİĞİ BÜYÜK COŞKUYLA BAŞLADI
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün organizasyonuyla ilimizde ilk kez düzenlenen ´TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği´ başladı.
Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, TÜBİTAK, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsasının desteklediği, TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliğine öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Mühendislik, sanat, coğrafya, matematik, teknoloji tasarım, robotik kodlama, fen bilimleri, Türkçe, İngilizce, astronomi, geometri ile astronomi dalında 20 farklı atölyenin kurulduğu alanda öğrenciler 65 stantta çalışmalarını sergileyecek. Turgut Özal parkında düzenlenen Bilim ve STEM yarışmaları çeşitli etkinliklerle 3 gün boyunca devam edecek.
Açılışa Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, İlçe Belediye Başkanları, Oda Başkanları, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
BİLİMİN GÜNEŞİ ŞANLIURFA´DA DOĞACAKTIR
Peygamberler güzergahı, alimlerin ve bilim adamlarının otağı olan Şanlıurfa´da Bilim Şenliğinin gerçekleşmesinin önemli olduğunu belirten Başkan Çiftçi: "Şanlıurfa, geçmişin birikimini bugüne taşıyan ender şehirlerdendir. Şanlıurfa bilimin başşehridir. 12 bin yıllık tarihe sahip olan bu kadim topraklarda gençlerimize rol model olan nice bilim adamları yetişmiştir. Başkalarının ürettiği bilgi ile geliştirdiği bilim ve teknoloji ile rekabet gücümüzü geliştiremeyiz. 912 bin genç nüfuzumuz, 624 bin öğrencimiz mevcut. Nüfus ortalamamız 19.5´tir. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek gayesiyle, araştıran, düşünen, soran, sorgulayan, bilim ve teknolojiyi yararlı bir şekilde kullanan, milli ve manevi değerlerine bağlı, kendilerine güvenen bireyler yetiştirmek için Şanlıurfalı gençleri bilimle eğlenceli bir ortamda buluşturuyoruz. İlimizde 3 gün süreyle bilim rüzgarını oluşturarak, insanlarımızın içindeki merak duygusunu bilimin gizemli dünyasıyla buluşturmayı hedefliyoruz. Bilimin güneşi Şanlıurfa´da doğacaktır" diyerek her zaman gençlerin yanında olacaklarını ve gençlerden yeni icatları beklediğini sözlerine ekledi.
Şenliğin gerçekleşmesinde emeği olanları kutlayarak konuşmasına başlayan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa´daki gençlerin fiziki alt yapı sorunlarını bitirerek gençlerin icatlara daha kolay ulaşmasını sağlayacaklarını belirtti. Vali Erin: "2018 - 2019 yılı içerisinde inşa edeceğimiz dersliklerle beraber çocuklarımızın fiziki alt yapıyla karşılaştığı sorunları çözeceğiz. Daha büyük ideallere sahip, daha geniş ufuklara bakabilen ve sırtındaki yükün farkında olan, ahlaki açıdan da güçlü öğrenciler, bireyler yetiştirmek zorundayız" diyerek şenliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Bilimin temelinde matematik olduğunu ifade eden Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın ise, matematiğin temelinde sıfır olduğunu ve sıfırın müslüman bilim adamları tarafından bulunduğuna dikkat çekerek: "Bilim bizim malımızdır. Bu şenlikle bizim olduğunun ispatını ve bu konuda çalışmaların yapılacağını umuyorum" dedi.
İlk kez düzenlenen bilim şenliğinin önemini vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan: "Temel hedefimiz bilim kültürünü geniş kitlelere yaymak, toplumda bilime olan ilgiyi artırmak, özelikle çocuklarımızı ve gençlerimizi bilim alanında çalışma yapmaya özendirmektir" dedi. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve ŞUTSO Başkanı İsmail Demirkol ise bilimde Harran ekolünün icatlara yansıması açısından önemli bir şenlik olduğunun altını çizdiler.
Yapılan konuşmaların ardından şenliğin açılışı gerçekleşti. Açılışta öğrencilerin sergiledikleri gösteriyi ilgiyle izlediler. Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan ve beraberindekiler stantları gezerek öğrencilerin icatlarını incelediler. Mucit öğrencilerden icatları hakkında bilgi aldılar.
BİLİM ŞENLİĞİ DOLU DOLU GEÇECEK
Programın ikinci günü (20.10.2017 Cuma günü) ´TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği´ saat 09:00´da karaoke yarışmasıyla başlayacak. Aynı gün saat 10:00´da görsel deneylerin düzenleneceği etkinlik 11.00´daki pop müzik gösterisi ile devam edecek. 13:00´da düzenlenecek bilgi yarışmasının ardından saat 14: 00´da keman dinletisi düzenlenecek. 15:00´da bilim avcılarının katılacağı etkinlik saat 16: 00´da düzenlenecek tiyatro gösterisinin ardından 20:00´da Emre Sertkaya konseri düzenlenecek.
Proğramın 3´ncü (21.10.2017 Cumartesi günü) ise etkinlik sabah saat 09:00´da karaoke yarışmasıyla başlayacak. Karaoke yarışmasının ardından saat 10:00´da Cupsong gösterisi, 11: 00´da Görsel deneyler yapılacak. saat 13:00´da Dama Müzik grubunun vereceği konserin ardından 14: 00´da bilimsel söyleşi, 15:00´da Bilim Avcıları, sahne alacak. ´TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği´ programında 16: 00´da ödül töreni ve kapanış konuşmaları yapılacak. Şanlıurfa´da ilk kez düzenlenen Bilim Şenliği 20:00´da muhteşem Pinhani konseri ile son bulacak.