ŞANLIURFA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Şanlıurfa’da Çölyak Farkındalığını Arttırma Projesi imzalanan protokol ile faaliyete girdi.

Şanlıurfa’da Çölyak Farkındalığını Arttırma Projesi imzalanan protokol ile faaliyete girdi.
Şanlıurfa’da Çölyak Farkındalığını Arttırma Projesi imzalanan protokol ile faaliyete girdi.

Şanlıurfa’da Çölyak Farkındalığını Arttırma Projesi imzalanan protokol ile faaliyete girdi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Şanlıurfa Çölyak Derneği  işbirliği ile çölyak hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak için işbirliği protokolü imzalandı.

Şanlıurfa’da Çölyak Farkındalığını Arttırma Projesi imzalanan protokol ile faaliyete girdi.
Proje ile Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı ilkokul ve ortaokulların Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü ve Şanlıurfa Çölyak Derneği işbirliği ile Çölyak farkındalığını arttırmaya yönelik çalışmalar için açılması; okullarda öğrenciler, veliler ve öğretmenler için bilgilendirmeler yapılması amaçlanıyor.
Proje ile; Hastalık hakkında okullarda farkındalığı arttırıcı çalışmalar, Çölyaklı hastaların sosyal hakları konusunda bilgilendirmeler ve Glutensiz ürünler hakkında bilgilendirmeler yapılacaktır.

Ç Ö L Y A K  H A S T A L I Ğ I  N E D İ R ?

Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar GLUTEN içerir. Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve VİLLUS çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Önemli Bilgiler
Gluten içermesi ihtimali olan yiyeceklerin Glutensiz gıda maddeleri ile aynı yerde bulunmaması önemlidir.  Glutenli gıdaların glutensiz gıdalara temas etmemesi için bu maddeleri hemen ayırın.
Yemek hazırlığı sırasında glutenli gıdalara değmiş, bulaşmış çatal kaşık süzgeç tabak v.s gereçler kesinlikle Çölyaklı kişilerin gıdalarına dokundurulmamalıdır.
İnce bağırsakta tahribata yol açarak hastalıklara neden olabilmesi için bir çay kaşığı un, buğday ya da bulgurun sekizde biri yeterli olmaktadır. Yani bu miktar bile zararlıdır.

 

 

Ertuğrulgazi Mahallesi Osmangazi Caddesi No 14 Haliliye / Şanlıurfa - 0 (414) 280 63 00 / 0 (414) 280 63 23

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.