TIMMS 2019 UYGULAMA TOPLANTISI İLİMİZDE YAPILDI
Türkiye´nin de üyesi olduğu Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu (IEA) tarafından 4 yıllık döngülerle, 4´üncü ve 8´inci sınıf düzeyindeki öğrencilerin matematik ve fen bilimleri derslerinde kazandığı bilgi ve becerilerin değerlendirilmesine yönelik yapılan Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMMS) 2019 Nihai Uygulama toplantısı İstanbul’dan sonra Türkiye’nin öğrenci potansiyeli bakımından en yoğun 2. İli olan Şanlıurfa’da yapıldı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü Yönetici Akademisi Sürekli Eğitim Merkezinde düzenlenen toplantıya Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Sadri Şensoy, Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, Veri Analizi İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Kemal BÜLBÜL, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Arif Kırıkçı, Şube Müdürleri, Okul Müdürleri ve Öğretmenler katıldı.
Katılımcıların saygı duruşu ve İstiklal Marşını okuması ile başlayan toplantı, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Arif Kırıkçı’nın yaptığı konuşma ile devam etti.
Son yıllarda birçok alanda olduğu gibi ölçme ve değerlendirme alanın da sıra dışı çalışmaların yapıldığına dikkat çeken Kırıkçı ‘’ Bu çalışmaların Bakanlığımızın 2023 Vizyonundaki hedeflerine ulaşmasında büyük katkı sağlayacağına ve ülkemizi uluslararası araştırmalarda hak ettiği seviyeye ulaştıracağına inancımız tamdır. Bakanlığımızın belirlediği vizyon doğrultusunda müdürlüğümüzce hizmet içi eğitimler kapsamında öğretmenlerimizle sık sık fikir alışverişinde bulunulmaktadır. Nisan ayında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırmasında 7 ilçemiz ve 9 okulumuzdan toplam 543 öğrenci yer almaktadır. Bu okullarımızın, öğrencilerimizin hazırlık çalışmaları yaklaşık bir aydır başlamış olup, hazırlıklar müdürlüğümüzce titizlikle yürütülmektedir.’’ dedi
Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu ise yaptığı konuşmada ‘’ Şanlıurfa’da genç bir öğretmen kadrosu var. Buradan bakınca insan gerçekten ümitleniyor. Bu sınavlar 90’lı yıllarda yapılmaya başlandı. 2000’li yıllarda tüm dünyanın dikkati bu sınavlara odaklandı. Bu bize şunu söylüyor; Siverek’in bir dağ köyünde bir öğretmen artık dersini anlatırken sadece o dağ köyünde kalacak şekilde anlatmıyor, uluslararası alanda karşılaştıracak şekilde anlatıyor. Bunu hem uluslararası ilişkilerden ayıramazsınız hem dünya ekonomik sisteminden ayıramazsınız. Bunu bir bütün olarak görmemiz lazım. Bizim bu gün buraya gelmemizin temel amacı bu genç ve dinamik kadroyla önümüzde sorun olan konuları rahatlıkla çözeceğimizin inancındayım.’’ Dedi.
Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Sadri Şensoy konuşmasında; TIMMS çalışmasını, 2023 Eğitim Vizyonunun açıklanması sonrası uluslararası arenada çıkacakları ilk sınav olarak değerlendirdiklerini belirterek ‘’ Burada amaç yalnız başarılı olmak değil, ülkemizi en iyi şekilde temsil etmektir.’’ Dedi.
Veri Analizi İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Kemal Bülbül ise 2019 da yapılacak TIMMS çalışmasının ilk saha ziyaretini Şanlıurfa’da gerçekleştirmek istediklerini belirterek, başladığı konuşmasında ‘’ Şanlıurfa’yı seçmemizin iki nedeni var. birincisi katılım olarak en fazla ikinci ilimiz olması, diğeri ise hem yapı itibarı ile hem de sınav sonuçları itibarı ile farklı bir konumda olmasıdır. TIMMS bir durum belirleme, izleme ve değerlendirme çalışmasıdır. TIMMS çalışmasında şöyle bir planlamamız var. Genel Müdürlüğümüzde 5 arkadaşımız TIMMS ile ilgili çalışmaları yürütüyor, bunun dışında da illerde 60 tane arkadaşımız 60 il de yapılacak TIMMS çalışmalarını yürütecekler. Nisan ayına kadar Genel Müdürlüğümüze bağlı Daire Başkanlarımız okul ziyaretleri yapacaklar ve sizlerle birlikte bu çalışmayı çok sağlıklı bir şekilde gerçekleştireceğiz.’’ dedi
Yapılan konuşmalar sonrası Bakanlık uzman kadrosu tarafından, toplantıya katılan Öğretmen ve Okul Müdürlerine TIMMS ile ilgi bir sunum yapıldı. Toplantı, soru cevap bölümü ile son buldu.