Dört ayda bir yayımlanacak olan Urfa'dan dergisi, öğretmen ve öğrencilerimizin entelektüel ufkuna hitap etmeyi amaçlıyor. Dergi, yenilik ve tazeliklerle dolu mecraların yanı sıra bilim, kültür, sanat gibi diğer alanlara da yelken açıyor.
Dergide röportaj, portre, şiir, deneme, hikâye türlerinde duayen yazarların yanında genç yeteneklere de yer verilmiş. Öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin değişik türde yazılar kaleme almasını ve kendilerini ifade etmesine özel bir önem verdiklerini ifade eden Şanlıurfa İl Millî Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, dergide akademik yazılardan edebiyat ürünlerine, röportajlardan okuma kültürüne uzanan çok zengin içeriklerin yer aldığını belirtti.
Urfa'dan Merhaba, Türkiye'ye Merhaba
Urfa'dan zamana, mekâna ve edebiyat dünyasına açılan Urfa'dan dergisi, İl Millî Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu'nun öğretmenlerimizin kültür-sanat çalışmalarının önemini açıklayan takdim yazısıyla açılıyor. Dergi için hayatın akışına yeni düşünce yolları açtığını kaydeden Sultanoğlu, sunuş yazısında şu noktaya dikkat çekiyor: "Amacımız Urfa'dan dergisinin öğretmen ve öğrencilerimizin katkısıyla ülke çapında aranan, okunan ve kütüphane raflarında yer alan hatta ilmî makaleler hazırlayan araştırmacıların atıflar yapacağı bir dergi haline gelmesidir. Entelektüel bir bakış açısı sunan Urfa'dan dergisi sayesinde Şanlıurfa'da eğitime dair konuları her sayıda daha da geliştirerek sizlerle paylaşacağız. Öğretmen ve öğrencilerimizin ilham veren ve ufuk açan bu çalışmaları bir yayın hâline gelmesinden ötürü çok sevinçliyiz." dedi.
Ateşin Yakmadığı İklimden Bir Yürek Serinliği
Genel yayın yönetmeni Eyyüp Azlal, eğitim ve öğretim faaliyetleri içerisinde dergilerin önemine değindiği editörden yazısıyla Urfa'dan dergisinin oluşum ve gelişim yolculuğuna dikkat çekmiş. Azlal, derginin ser-levhasında "Ateşin yakmadığı iklimden bir yürek serinliği" ile Urfa'da tarih içindeki zenginliğin aktüel hayattaki yansımalara kucak açtığını belirtti.
Dergide Ebru Subaşı Kırıkçı'nın "Sadettin Ökten Hocanın Medeniyet Tasavvuru" üzerine aydınlatıcı yazısını Berrin Modanlı'nın Pi Sayısı ile yapılan röportaj izliyor. İbrahim Halil Tezölmez, Bir Rüzgârdır Zaman şiiriyle rüzgâra ve zaman meydan okuyor. Urfa'da daha önce görev yapmış şair Mehmet Baş'ın "Urfa'da Bir Gögercin" şiiri, bu şehirdeki güvercin meraklılarının ilgisine sunulmuş. Yine Şair Halit Yıldırım'ın Ağama Serzeniş şiiri de Urfa'daki sosyolojik hayata atıfta bulunmuş. Yakın zamandaki depremi anlatan "Payıma Düşen Bu kadar mı" şiiri Mehmet Sarmış imzası taşıyor. Edebiyat tarihimizde iz bırakacak "Heceyle Gazel" şiiri Mehmet Böke imzası taşıyor. Dergide Merhum şair Halil Kırıkçı'nın kendi el yazısıyla yazdığı "Gel Gönül "şiiri de klasik şiirin Urfa'daki son damarı niteliğinde.
Emine Peker Şansal'ın "Köy Postasına Takılan Hayatlar" hikâyesi köyde görev yapan öğretmenlerin cefakâr çalışmalarına dikkat çekilmiş. Bir Asırlık Hüzün hikâyesi de Köy ve şehir hayatı arasında git-gelleri anlatan bir hikâyedir. Bu hikâye Mehmet Ercan imzası taşıyor. Yazar Halil Yakut'un Göç Değil Göçük Bir Yersizlik denemesi de insanoğlunun yaşadığı göçüklere temas ediyor. Erengül Şeker, Dergâh Lambası yazısıyla zihinlerimizi doyurucu bir yazı kaleme almış. Âşıklık geleneği sürdüren Âşık Katranî ile Âşık Ümit doğrunun bir atışması da dergide yer alıyor. Şair yazar Abdurrahman Karakaş'ta İnsan Ölmeden Susar şiiriyle yer alıyor. Karakaş'ın ayrıca Ellerim Kara adlı bir hikâyesi de derginin içeriğini tamamlar niteliktedir. Halil Manuş'un "Ne Yazar" şiiri, Eyyüp Azlal'ın "Çıkar mı Dersin" şiiri de dergide yer almış.Leyla Aldemir, Dersimiz Aşk Denemesi ile beşeri aşktan ilahi aşka doğru yol almış.
Urfa'dan dergisine kapak resmi armağan eden M. Fuat Kürkçüoğlu, "Müziğin Sedef Kakmalı Beşiği Urfa" adlı hatırasıyla da ana temayı oluşturmuş durumda. Kürkçüoğlu, ressamlığın yanında şair, yazar ve bestekâr yönüyle müzik yolculuğu bağlamında okurlara farklı bir bakış açısı kazandırmış.
Urfa'dan dergisi, ilk sayısında Filistin'de yaşanan drama duyarsız kalmadı. İsrail'in vahşi saldırıları şiir ve deneme türlerinde işlenildi. Şair Hasan Akçay, Filistinli bir çocuğun dilinden "Anne" şiiri okunası bir şiir, Fatma Zehra Ökten, Filistin'e Mektup, Özlem Demiroğlu da Ey Çocuk şiirleriyle dergide yer almış.
Dergide öğretmen ve öğrencilerin resim, ebru, hüsnühat, karikatür, karakalem çalışmaları da edebî ürünleri ebedileştirmiştir.
Dergiyi İndirmek için Tıklayınız...
Dergiyi Okumak İçin Tıklayınız...
e-ISSN-3023-7904
Yayın Tarihi: 14.05.2024