Urfaya Şanlı Ünvanının Verilişinin 33. Yıldönümü Törenlerle Kutlandı
Kurtuluş savaşında gösterdiği kahramanlık münasebetiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Urfa’ya “Şanlı” ünvanı verilişinin 33’üncü yıldönümü, Şanlıurfa şehitliğinde düzenlenen bir törenle kutlandı.
Yeni mezarlıktaki şehitlikte düzenlenen törene, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, 20’nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Hakkı Köseali, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdülkadir Açar, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Yavuz ile kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Şehitlik anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın kutlama telgraflarının okunmasıyla devam etti.
Burada bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Şanlıurfa’ya şanlı ünvanının verilişinin 33’üncü yıldönümünü kutlarken, şehitlerimizin vatan kıldığı bu mübarek topraklar üzerinde şanlı tarihimizin bir kez daha canlandığını söyledi.
Urfalıların Şanlı Mücadelesi
Urfalıların şanlı mücadelesinin tarihe birlik ve vatanperverlik dersi verdiğini belirten Vali Tuna, “Şehitliği en büyük mertebe gören necip bir milletin evlatları olarak aziz şehitlerimizi rahmetle yâd ediyor, manevi huzurlarında derin bir hürmetle eğiliyoruz. Milli mücadele yıllarında işgalcilere unutulmaz bir ders veren Urfalılar, tarihi şan ve şerefle kaydedilmiştir. Nitekim işgalciler, Urfa´nın işgalini başlarına konan bir talih kuşu olarak görmüşlerdir. Ancak resmi birlikler gelmeden Urfalıların şanlı mücadelesi, sadece işgalcilere değil tarihe de birlik ve vatanperverlik dersi vermiştir” şeklinde konuştu.
Vali Tuna, “1920’deki bu şanlı zaferden 64 yıl sonra 1984’te TBMM tarafından şehrimize şanlı ünvanının verilmesiyle bu zaferin hatırası her Şanlıurfa dendiğinde tazelenmektedir.
Adıyla, sanıyla, şanıyla Şanlıurfalılar bu ünvanı yüreğinin, bileğinin hakkıyla kazanmışlardır. Kurtuluşa kadar mücadele edileceğine dair Kur´an-ı kerim üzerine and içiyoruz diyen Urfalıların bu tavrı, aslında milletimizin vatan sevgisinin kaynağını göstermektedir. Vatan sevgisini imandan sayan, işte bu yüzden ‘canı, cananı bütün varımı alsın da Hüda’ diyen bir milletiz. İşte bu yüzden şehitlik, peygamberlikten sonraki en büyük makamdır” dedi.